Hållbar utveckling: klimatsmarta tips!

Hållbar utveckling: klimatsmarta tips!

Vi är alla beroende av att jorden, naturen och klimatet fungerar som det ska och idag är det många som är oroade över den utveckling som sker. Vi vet att vi behöver resa mindre, samtidigt som det kan kännas svårt att realisera i verkligheten. Hur kan du resa mindre i ditt arbetsliv och samtidigt hålla kontakt med omvärlden; och i ditt privatliv och samtidigt bibehålla viktiga relationer?

Vanliga människor

När vi tänker på klimatförändringarna kan vi känna oss både små och obetydliga, men, som ordspråket lyder många bäckar små, bilar en stor år. Det behövs stora politiska förändringar, men samtidigt har det betydelse hur vi som privatpersoner och företag välja att agera. Det är trots allt vi som är “samhället” och “omvärlden” – människorna på vår planet. De förbättringar som vi väljer att göra kan också ha en positiv inverkan på vår närmiljö!

Resor i arbetslivet

Hur och hur mycket som vi reser har stor inverkan på vårt klimat. Vi hör ofta att vi ska resa mindre, vilket också de flesta av oss håller med om, samtidigt som det kan vara svårt att verkligen förflytta oss mindre. Om du inte går, cyklar eller åker kollektivt till jobbet, bör du se över dina möjligheter att byta transportsätt. Om det inte går att åka kollektivt, kan du se om du kan samåka med någon. Om du bara kan åka kollektivt eller samåka en gång i veckan, så har även det en positiv inverkan. Utgå inte från vad du inte kan göra, utan vad du kan förändra för en hållbar utveckling!

I arbetslivet ingår många möten där människor måste förflytta sig inom en stad, mellan städer och ibland också mellan länder. Ibland måste man träffas, men ibland skulle mötet kunnat avhandlats via ett telefonsamtal eller skype. Genom att hålla samtal genom digitala verktyg, som Skype eller FaceTime, kan också en större del av arbetslaget delta. Ditt företag hittar prisvärda företagsabonnemang hos Telness som erbjuder skräddarsydda och pålitliga företagslösningar. Genom att använda smarta digitala lösningar sparar du inte bara på miljön: du får både tid och pengar över. Win win för alla!

Resor i det sociala livet

Vi har en livsstil och kultur, särskilt i Sverige, där en familj kan bo på långa avstånd från varandra, vänner bor 20 mil bort och sommarstugan 10 mil från hemmet. En del av vårt resande hänger ihop med vårt sociala liv – och nära och kära är oftast det viktigaste för oss. Vad kan du då göra? Ett tips är att åka mer sällan, men vara borta under en längre tid. Om du bor i Malmö och ska hälsa på din syster i Uppsala, så kan du också passa på att träffa kompisen i Gävle och åka hem via kusinen i Örebro – istället för att göra flera separata resor för att träffa dem. Du kan också använda mobilen och surfplattan: skypa en gemensam tacofest en fredag kväll eller ät brunch på lördag förmiddag tillsammans – och ingen har behövt förflytta sig genom landet!

startit