Hållbar livsstil i städerna

Hållbar livsstil i städerna

En hållbar livsstil leder till att både klimat och miljön i stort förbättras. För att leva ett hållbart liv gäller det att tänka igenom vilka områden i ditt liv som kan bli mer hållbara och successivt ändra på dina vanor. Att hitta ett arbete på gång- eller cykelavstånd från bostaden är ett enkelt sätt att leva mer hållbart i vardagen. Nästa gång det är dags att byta jobb gäller det därför att inte bara hitta en arbetsplats du trivs på utan att även söka arbeten som ligger nära hemmet. Om du letar efter ett chefsjobb kan en interim tjänst vara ett bra sätt att få bred erfarenhet och komma i kontakt med många olika arbetsgivare. Hos Scandinavian Executive finns möjlighet att vara del av ett stort nätverk av professionella konsulter för dig som vill utvecklas.

Tips för en hållbar livsstil i staden

Om du bor i en stad finns det mycket du kan göra för att minska din miljöbelastning och leva mer hållbart. Jämfört med landsbygden har staden en klar fördel när det kommer till transporter eftersom avstånden är korta och den kollektiva trafiken är väl utbyggd. Genom att gå till mataffären, skolan och jobbet blir transporterna hållbara och många som bor i en stad lever utan bil. Om det skulle uppstå ett behov av bil går det att hyra bil eller åka taxi vilket blir både billigare och mer miljövänligt. Den största utmaningen för den som vill leva hållbart i en stad är att det är svårt att producera sin egen mat eller att köpa närproducerade livsmedel. Stadsodling eller odling på en kolonilott kan bidra till viss del och om den egna odlingen dessutom kombineras med inköp av vegansk och ekologiskt odlad mat blir livsstilen mycket mer hållbar än den skulle ha varit annars.

I städer finns ofta ett rikt utbud av second hand-affärer vilket gör att det är enkelt att köpa både begagnade kläder och möbler och även lämna sina egna saker till affärerna. Att kunna hitta ett roligt fritidsintresse eller gå på en teaterpjäs eller bio utan att behöva åka långt är enkelt för den som bor i en stad vilket gör att bilresor kan hållas till ett minimum. Även service som sjukhus, frisörer, förskolor och restauranger finns på nära håll.

Att leva hållbart i en stad är med andra ord enklare när det gäller transporter men lite svårare för den som vill odla sin egen mat. Många stadsbor vill dessutom komma bort från staden ibland för att se en mer naturskön miljö vilket gör att semesterresorna kan leda till en hel del utsläpp. Genom att välja miljövänliga resealternativ som tåg istället för bil eller flyg kan dock stadens invånare leva hållbart även på semestern.

startit