Prova ett köpfritt år

Prova ett köpfritt år

När vi talar om hållbar utveckling tänker vi ofta stort, till exempel på industrier som borde dra ned på sina utsläpp, eller på hur människor borde minska sitt resande. Det är då lätt att känna sig maktlös och liten. Vid såna tillfällen är det viktigt att veta att hållbar utveckling faktiskt börjar med dig själv. Vad du som individ gör ger ringar på vattnet, inspirerar andra och bidrar till att fler tänker hållbart. I det här inlägget ska vi därför tala om en ny trend, nämligen att ha ett köpfritt år.

Vi handlar mer än vi behöver

Idag är konsumtion nästan ett fritidsintresse för många. Att köpa nytt gör att vi får en kick och mår bra, men bara för en kort stund. Det hela brukar sedan sluta med att vi sitter i överbelamrade hem fyllda av prylar och känner att vi behöver rensa. Vår stora konsumtion påverkar inte bara klimatet utan faktiskt också människor i mindre bemedlade länder som måste jobba hårt för att vi ska kunna köpa saker billigt. Att inse detta är ett viktigt steg på vägen. Att sedan utvärdera vad man faktiskt behöver och sluta köpa onödiga saker är nästa.

Inventera vad du har

I början av ett köpfritt år kan det vara bra att inventera hemma. Titta på vad du har och vad du faktiskt kommer att behöva. Många väljer att kombinera sitt köpfria år med att spara pengar. Det kan därför vara bra att se över de fasta utgifterna så att du kan lägga undan mer pengar. Titta till exempel på ditt elavtal. Elleverantören Göta Energi är ett bolag som pressar elkostnaderna, något som kommer att märkas i din plånbok. Se också över andra kostnader så som konton hos olika streaming-tjänster, prenumerationer och uteluncher.

Sätt upp tydliga regler

Att ha ett köpfritt år innebär att helt enkelt inte konsumera något på ett helt år. Vad det innebär betyder olika saker för olika människor. En del väljer att bara ta bort klädshopping medan andra bantar bort all konsumtion förutom mat och fasta utgifter. Målet är att få större insikt i vad man faktiskt behöver och även att bidra till ett mer hållbart samhälle. Det är viktigt att du formulerar egna regler för hur ditt år ska se ut. Kom ihåg att det ska vara roligt och lustfyllt. Därför kan det vara en god idé att låta några poster vara kvar, till exempel fika med vänner. För att få mer inspiration finns mängder av grupper på till exempel Facebook där du kan diskutera med andra som också har ett köpfritt år.

startit