Delningsekonomi – för plånbok och miljö

Delningsekonomi – för plånbok och miljö

Att leva på ett sätt som är hållbart för miljön kan ibland både vara dyrt och innebära att man går miste om saker. Ekologiska varor eller varor tillverkade i återvunnet material är ofta dyrare än ”vanliga” saker. Om vi ska leva på ett miljövänligt sätt så måste vi också konsumera mindre. Men även om vi vill värna miljön, så kan vi ändå både behöva nya prylar ibland. Ett tips är då att delta i gemenskaper med delningsekonomi – ett system där man delar på saker.

Delningsekonomi

Delningsekonomi är egentligen inget nytt, men i och med att produkter blivit så billiga, så har vi kommit ifrån det. Delningsekonomi innebär att man delar på saker genom att hyra, ge bort, äga tillsammans och låna av varandra. Två familjer som bor grannar kan välja att köpa en gräsklippare som de äger tillsammans, istället för en varsin gräsklippare som ändå står i förrådet största delen av året och under sommaren används en gång i veckan. På det sättet kan de också ha råd att köpa en bättre och mer miljövänlig gräsklippare. Ett annat exempel på delningsekonomi är företagare som hyr kontorsrum eller ett skrivbord hos ett kontorshotell i Stockholm, vilket blir billigare än att ha ett eget kontor och samtidigt ger det möjlighet att få ”arbetskamrater” och hjälp av de andra som också hyr på samma ställe. Delningsekonomi har under senaste åren kommit att växa på flera fronter.

Hållbar utveckling

Delningsekonomi ger oss möjlighet att både leva på ett hållbart sätt utifrån konsumtion och miljö, samtidigt som det också ger oss tillgång till saker. Om du ska gå på bröllop vill du självklart ha snygga kläder. Istället för att sätta dig vid internet och leta efter en snygg klänning, så kan du antingen låna en klänning från en grupp personer som lånar ut kläder eller så hyr du klänningen. Genom att återanvända kläder så spar vi på miljön. Det är möjligt att gå med i gemenskaper med delningsekonomi där du kan låna allt ifrån kläder och möbler till sportutrustning.

Plånboksvänligt

Delningsekonomi är mycket plånboksvänligt. Det är billigare att inför ett bröllop låna en klänning eller hyra en för ett par hundralappar av en privatperson, än att köpa en ny klänning för 800-1000 kronor. Det är mycket som man kan hyra eller dela: cyklar, bilar, sommarstuga eller sportutrustning. För den person som har det knapert finns det också appar som visar var det finns mat över – om man behöver. Det finns också appar som visar var man kan låna olika kläder eller andra saker. Att dela på saker medför mindre påverkan på miljön, mindre utgifter och även en möjlighet att lära känna nya vänner. Alla kan vinna på delningsekonomi, även företagen, om personer istället för att köpa en varsin billig produkter som inte håller så länge, istället köper en dyrare och kvalitativ produkt tillsammans.

startit