Från idé till verklighet

Från idé till verklighet

Går du och funderar på en idé som du tror kan revolutionera världen? Eller har du till och med hunnit utveckla din idé till en färdig produkt? Då är den här artikeln något för dig. Vi ger dig konkreta tips på hur du gör verklighet av en innovativ idé. Häng med!

Idé – Startup – Företag

Att sitta på en idé som liksom känns helt rätt i tiden är inspirerande. Personligen har du säkert allting genomtänkt och du vet exakt hur den slutliga produkten ska vara. Men även om allting känns klockrent i dina egna tankar gäller det att omvandla din idé till “business”. Det handlar helt enkelt om att ta din innovativa idé till ett nytt stadium, vilket vi kan kalla startup. Egentligen kan begreppet “startup” beskrivas som ett slags första projekt där syftet är att på så kort tid som möjligt utveckla en ursprunglig idé. Beroende på idéns omfattning och till exempel tekniska behov behövs ett litet eller större team som kan jobba med projektet på daglig basis.

Det innebär vidare att kapital behövs för att projektet ska kunna drivas i hamn. Se till att redan i ett tidigt stadium ta fram ett professionellt presentationsmaterial. Det ska sedan användas i syftet att hitta potentiella investerare i ditt projekt. Tänk även på att göra rätt typ av investeringar i början när intäkterna inte är en självklarhet. Det är ett ekonomiskt spartips att sälja fakturor för att garantera likvid utan risken att vänta länge på betalning. Istället för att vänta på att en kund betalar en faktura inom 90 dagar kan du tack vare factoring ha pengarna tillgodo bara en kort tid efter att fakturan ställts ut.

Under projektets första tid är det viktigt att du som står bakom den ursprungliga idén är engagerad på ett aktivt plan. När det kommer pengar in i bilden kan saker lätt finslipas på ett sätt som till slut inte riktigt är vad du själv tänkt dig. I grunden handlar det om att välja rätt investerare och att du själv känner en trygghet hos ditt team. Med det sagt är det ändå viktigt att vara lyhörd och ta till sig av det dina investerare tycker och tänker.

Kom ihåg:

  • Presentationsmaterial
  • Personligt engagemang
  • Lyhörd gentemot investerare

Patentera din produkt

När din idé är på väg att bli verklighet är det viktigt att ingen annan kan stjäla konceptet. Du bör med andra ord se till att patentera den kommande produkten. I Sverige är det Patent- och Registreringsverket som ansvarar för den här sortens ärende. Att upprätta ett sekretessavtal är också viktigt i samband med att du presenterar produkten eller idén för andra.

För att kunna patentera och registrera din uppfinning, idé eller produkt gäller det att säkerställa att den är unik. Det vill säga att den inte tidigare har existerat i samma form eller utförande. Den får inte vara känd när en ansökan skickas in, vilket innebär att du bör kontakta PRV i ett tidigt skede. En patentansökan hanteras med sekretess hos PRV under 18 månader.

startit