Hållbar utveckling: resa
Att resa har blivit en naturlig del av vår livsstil i västvärlden. De flesta svenskar har varit utomlands, och många svenskar reser utomlands på semester eller i arbete en eller flera gånger per år. Samtidigt behöver vi också leva på ett mer hållbart sätt, för att miljöförstöringar och klimatförändringarna ska kunna stoppas. Kan vi både resa och samtidigt ha en hållbar utveckling?
Resa – både positivt och negativt
Det finns många olika anledningar till att vi vill resa: det är skönt med sol och värme under kallaste vintern, intressant att se andra länder och kulturer, få möta nya människor, se vacker natur och få annorlunda upplevelser. Det är också många som reser i jobbet, då vi lever i en global värld och Sverige är ett exportland – vi behöver resa och göra affärer för att fortsätta ha en bra ekonomi. Genom att resa och ta del av nya kunskaper kan företag utvecklas – vilket i sig ibland också är bra utifrån miljöteknik. Vi får också en större förståelse för andra människor och kulturer genom att resa – vilket är bra utifrån att vilja hjälpa andra människor och demokratiska värderingar. Samtidigt vet de flesta av oss att just resor, särskilt med flyg, påverkar både miljö och klimat. Under det senaste året har vi fått nya ord som flygskam – vi ska skämmas om vi tar flyget – och hemestra – helst semestra så nära vårt hem som möjligt.
Olika färdsätt
För en mer hållbar utveckling behöver vi åka mer buss och tåg, och mindre flyg. Ett problem med tåg och buss är att det tar längre tid än med flyg. Med ett flygplan kan vi vara i ett annat land inom en timme, medan det kräver minst en övernattning för att ta sig ner till Paris eller Madrid med tåg från de flesta ställen i Sverige. Om du tycker om att resa kan du fortsätta att resa, men på ett förändrat sätt. Istället för att du åker till London för en weekendresa i mars och sedan en annan kort resa till Berlin i juni, så är det bättre för klimatet om du åker på en längre semester och passar på att besöka flera platser samtidigt.
Om du vill semestra i Europa under sommaren kan du köpa ett tågluffarkort. Förr i tiden var det främst unga som tågluffade, men idag är det både unga, pensionärer och barnfamiljen som reser runt i Europa med tåg. Det är också enkelt att åka buss, särskilt om du har kommit ner på kontinenten.
Flyga i framtiden?
Att flyga är inte bara smidigt. Många tycker också att det är bekvämt och roligt. Kommer vi i framtiden att kunna flyga? Ja! Det utvecklas elflyg och Norge planerar till exempel att all flygflotta ska gå på el 2040. Miljötekniken utvecklas, både för bilar och flyg, vilket innebär att vi också i framtiden kommer kunna resa och se nya kulturer – till dess får vi satsa på buss och tåg.