Hållbar utveckling och privatekonomin

Hållbar utveckling och privatekonomin

Vi märker alla av de globala klimatförändringarna -både genom nyheter, men också i vår egen vardagsliv. Klimatet förändras och vare sig somrar eller vintrar är som de har varit förut. De flesta av oss önskar leva mer miljövänligt, leva ett liv som innebär en hållbar utveckling för både miljö och människor, samtidigt som vi också önskar behålla den materiella standard som vi lever med. Är det möjligt? Det får framtiden utvisa, men det finns olika lösningar som vi kan börja applicera i våra liv – för vår planet och för framtida generationer.

Billig konsumtion

En av orsakerna till att vi överkonsumerar är att de flesta produkterna är så billiga idag – i alla fall för oss som bör i väst. För dem som tillverkar produkterna är det ”dyrare”, då de får lite betalt och mycket mindre livskvalitet än vad vi har. Detta är ett dilemma: det är så lätt att med bara ett klick köpa hem en billig produkt – är den nog liten får vi den rent av i brevlådan!

Det finns två problem: det stora globala problemet med överkonsumtion, jordens resurser och människors arbetsvillkor. Vi vet alla det, men ändå handlar vi. Det andra problemet är vår egen plånbok. Hur enkelt är det inte att många småprylar till slut blir ett underskott i plånboken – en massa små lån som vi står med och en ränta som äter upp allt vårt överskott. För att lösa detta problem är det en god idé att gå till en kvalitativ bank som och där samla alla dessa små lån och snabbare bli skuldfri. Smart! Finns det också en lösning för framtiden? Så att du inte behöver stå med en massa smålån om igen? Och ändå kunna köpa saker, samtidigt som du lever ett hållbart liv?

Miljövänliga produkter och plånboken

När vi står i affären eller sitter vid datorn och jämför produkter i en webbshop, är det enkelt att välja den billigare produkten – den billigare väskan, mobilskalet eller vad vi nu handlar. Problemet med billiga produkter är att de inte håller så länge och eftersom det är så billigt att köpa nytt, så lagar vi dem inte. Vi handlar en väska för 100 kronor, efter ett år går den sönder och så handlar vi en ny. Efter 10 år har vi handlat billiga väskor för 1000 kronor, som vi sedan slängt. Om vi istället handlar en miljövänlig väska för 500 kronor, en snygg och kvalitativ väska som vi verkligen tycker om, då kommer den dels hålla längre, dels kommer vi också vara villiga att laga den om det behövs. Kontentan är att om vi köper en väska för 500 kronor då håller den i 10 år; i slutändan har vi handlar för 500 kronor under 10 år och fått en produkt som vi tycker om. Smart, eller hur! Så, för både omvärlden och din egen plånbok bör du köpa kvalitativa och miljövänliga produkter som du har för en längre tid – kanske hela livet.

startit